Διερεύνηση ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας

Διερεύνηση ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας

Υπογονιμότητα είναι η μη επίτευξη εγκυμοσύνης μετά από ελεύθερες, χωρίς προφύλαξη, επαφές για τουλάχιστον ένα χρόνο. Στην περίπτωση αυτή γυναίκες κάτω των 40 ετών, προτείνεται να συμβουλευτούν τον ειδικό θεράποντα ιατρό τους για διερεύνηση. Σε γυναίκες άνω των 40 ετών, καλό θα ήταν να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό μετά από 6 μήνες ανεπιτυχών ελεύθερων επαφών.

Η υπογονιμότητα εμφανίζεται στο περίπου 15% των ζευγαριών και αφορά και στους δύο συντρόφους, για το λόγο αυτό η διερεύνηση αφορά και στους δύο.

Στους άνδρες διενεργούνται εξετάση και καλλιέργεια σπέρματος, και κατά περίπτωση ορμονικές, γενετικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα ή βιοψία όρχεων.

Στις γυναίκες η διερεύνηση περιλαμβάνει ορμονικές και άλλες αιματολογικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών, καλλιέργειες ούρων, κολπικές και τραχηλικές, εξέταση για τη διαπερατότητα των σαλπίγγων και κατά περίπτωση γενετικές εξετάσεις, λαπαροσκόπηση ή και υστεροσκόπηση.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα του ζευγαριού προτείνονται τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την επίτευξη του στόχου, την απόκτηση παιδιού.