Right Arrow

Πρόληψη κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Ο Ιανουάριος είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας και η τελευταία εβδομάδα του μήνα (22-28 Ιανουαρίου) έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου της μήτρας είναι η λοίμωξη από κάποιους τύπους του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV). Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι αυτού του ιού, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα, δυσπλασία στα κύτταρα του τραχήλου ή προκαρκινικές βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε κάρκινο αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Το εμβόλιο έναντι του ιού HPV προστατεύει από συγκεκριμένους υποτύπους του ιού. Ο εμβολιασμός ιδανικά θα πρέπει να γίνεται σε κορίτσια και αγόρια πριν ξεκινήσουν οι σεξουαλικές επαφές, ώστε να μην έχουν εκτεθεί σε κανένα τύπο του ιού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει και αργότερα στη ζωή ενός ατόμου, ακόμα και αν έχει εκτεθεί στον ιό HPV. Ο εμβολιασμός δεν αντικαθιστά τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας με τεστ Παπανικολάου. Το τεστ ΠΑΠ ανιχνεύει τυχόν δυσπλασίες ή προκαρκινικές βλάβες που μπορούν να αντιμετωπιστούν αν διαγνωστούν εγκαίρως.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και να ιαθεί εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο. Κάνουμε τον τακτικό γυναικολογικό μας έλεγχο και το τεστ ΠΑΠ.
Η πρόληψη σώζει ζωές…